Negyed éves beszámoló a Távszem projektről

Hírek

2019-10-09

A hetedik negyedév a Távszem projekt talán legizgalmasabb időszaka volt. 2019 júliusában elindult a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka, így ez a negyedév elsősorban a szolgáltatás mindennapi működésének kialakításával telt.

A negyedév legnagyobb eseménye a projekten belül a július 16-án megtartott sajtónyilvános esemény volt, melyen ünnepélyes keretek között indítottuk útjára a Távszem szolgáltatás féléves nyilvános tesztidőszakát. Az esemény rendkívüli sajtóvisszhangot váltott ki, számos helyi és országos médium foglalkozott a szolgáltatással. Az ünnepélyes indulást az EMMI államtitkára, az irányító hatóság munkatársai és a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

A nyilvános tesztidőszak elindulásával egy időben elérhetővé vált a Távszem alkalmazás az Appstore-ban és a Play Áruházban is. Az operátorok ettől a naptól folyamatos műszakbeosztásban dolgoznak és a két ügyfélszolgálati munkatárs feladatai is jelentősen megsokasodtak. A negyedév lezárására gyakorlatilag sikerült teljesíteni a nyilvános tesztidőszak fél évére célul kitűzött indikátorokat: a teljes időszakra vállalt 3600 hívás helyett már szeptember végén több mint 4300 hívásnál jártunk, miközben még a 800 okostelefont kapó tesztelő alig több mint fele regisztrált a szolgáltatásba.

Folytatódott a projekt keretében tartós használatba adandó iPhone készülékek második körös közbeszerzése, melyben további 322 darab iPhone kerül kiosztásra. Szeptember végén lezárult a közbeszerzési eljárás, a nyertes ajánlattevővel októberben történik meg a szerződéskötés. Az iPhone-ok ezt követően kerülnek a tagegyesületekhez.

Az MVGYOSZ tagegyesületeire is sok feladat hárul a Távszem projekt sikeres megvalósítása érdekében. A negyedév folyamán kiosztásra került az első körben beszerzett 500 darab iPhone, a mentorok folyamatosan végezték az okostelefonok használatának betanítását, segítették a látássérült felhasználókat a regisztrációban és a szerződések megkötésében, illetve végezték az ehhez szükséges adminisztrációt. Emellett az egyesületeknél megtartandó utolsó körös Távszem tájékoztatók szervezése is megkezdődött, ezek többsége október és november során valósul meg. Ezeken az eseményeken a projekt szakmai megvalósítói azon látássérült egyesületi tagokkal találkoznak, akik a projekt támogatásával okostelefonhoz jutottak és így a Távszem szolgáltatás tesztelői lettek. A találkozók célja a felhasználói tapasztalatok és észrevételek becsatornázása, az esetleges fejlesztési ötletek összegyűjtése. Az első tapasztalatcserélő találkozót szeptember 30-án rendeztük meg Kaposváron.

A projekt utolsó időszakában összesen hét regionális szakmai workshopot rendezünk, melyek célja a döntéshozók, közszolgáltatók és partner szervezetek számára a Távszem bemutatása, illetve együttműködések kialakítása a szolgáltatás ismertté tétele és továbbfejlesztése érdekében. Szeptember folyamán három workshopot már megrendeztünk: Budapesten szeptember 12-én, Debrecenben és Kaposváron pedig szeptember 30-án.

Tovább folytatódott a Tavszem.hu honlap fejlesztése, létrejött a regisztrációs felület, illetve folyamatosan kerülnek fel a szolgáltatással kapcsolatos hírek, információk.

Ebben a negyedévben elsősorban a nyilvános tesztidőszak elindulása kapcsán számos sajtómegjelenést generáltunk. Hírt adott a Távszemről az MTV Híradója és Esély című magazinja, a Kossuth, az Infó és a Civil Rádió, a Karc-FM, a Magyar Hírlap és a Vas Népe, az MTI-nél kiadott sajtóközleményünket is számos online hírportál átvette. Egyre többen követik a Távszem Facebook oldalát is, melyen folyamatosan beszámolunk a projekt történéseiről csakúgy, mint az MVGYOSZ honlapján és elektronikus hírlevelében, valamint a Vakok Világa című hivatalos folyóiratban. Augusztustól az MVGYOSZ információs csatornáin és a Civil Rádió adásában folyamatosan jelennek meg interjúk a Távszem operátorokkal, hogy az érdeklődők a hangjukon túl jobban is megismerjék őket.

A Távszem projekt munkatársait támogató folyamatok egyes alkalmai is a tervezettnek megfelelően valósultak meg a negyedév során. A projektmenedzsment és a szakmai megvalósítók folyamatkísérő beszélgetéseken vesznek részt pszichológus vezetésével, az operátorok és a mentorok számára pedig rendszeres esetmegbeszélő alkalmakat biztosítunk.

Főbb híreink

MVGYOSZ Távszem használata BlindShell-en

Az elmúlt hónapok fejlesztésének köszönhetően mostantól az MVGYOSZ által honosított BlindShell 2-es készülékeken is használható az új, távoli segítségnyújtást biztosító szolgáltatás, a Távszem.Mivel ...

2023-06-27

Indul az új Távszem nyilvános tesztidőszaka

Az MVGYOSZ 2023. június 26-án hétfőtől indítja útjára az új Távszem szolgáltatást, melyet a tavszem.mvgyosz.hu oldalon érnek el a felhasználók. A szolgáltatás ez időtől kezdve a BlindShell 2-es készü...

2023-06-21

Karbantartás miatt nem elérhető a Távszem

Tisztelt Távszem Felhasználók! Az MVGYOSZ nemrégiben értesült a Távszem szolgáltatás üzemeltetőjétől arról, hogy a cég karbantartást végez a szoftveren, amely előre láthatólag több napot is igénybe v...

2023-04-24

© 2024 Távszem

b4st theme for WordPress