Használati útmutató Android

Tisztelt Felhasználó!

A Távszem applikáció ingyenesen letölthető a Play áruházból. A regisztrációhoz a felhasználóknak igazolniuk kell látássérültségüket, ennek elfogadását követően ingyenesen igénybe vehető a szolgáltatás.

A Távszem Androidos alkalmazás Android 6.0 vagy annál újabb rendszeren használható.

Az alkalmazásba a letöltést követően az MVGYOSZ által megadott jelszóval és a felhasználó saját MVGYOSZ törzsszámával lehet bejelentkezni. Azoknak a látássérült személyeknek, akik nem tagjai egyik MVGYOSZ tagegyesületnek sem, a regisztráció során generál törzsszámot a szolgáltató.

Sikeres bejelentkezést követően megjelenik az alkalmazás felülete, amely gyengénlátó felhasználók számára is jól olvasható,  valamint az Androidos képernyőolvasók, elsősorban a Talkback és a Voice Assistant  is maradéktalanul felolvasnak minden információt.

Az applikációban a képernyőolvasó megszokott navigációs ujjmozdulataival lehet navigálni.

Első bejelentkezés után egy figyelmeztetés jelenik meg, amely szerint a Távszem hozzá szeretne férni a készülék mikrofonjához és kamerájához, ennek engedélyezése feltétlen szükséges a Távszem szolgáltatás igénybe vételéhez.

A Távszem alkalmazás négy részre osztható, ezekről alább külön-külön is olvasható leírás:

– Távsegítség:  itt nyílik lehetőség kapcsolatot létesíteni a Távszem szolgáltatással, és segítséget kérni egy operátortól.

– Előzmények: Itt hallgathatóak vissza a korábban lebonyolított hívások.

– Információ: Ezen menüpont alatt olvasható el az alkalmazás súgója, a gyakran feltett kérdések, valamint az általános szerződési feltételek is.

– Beállítások: ezt választva módosítható a Távszem applikáció néhány beállítása.

A fentebb felsorolt részek közti váltogatáshoz az alkalmazás menüjét kell használni, melynek megnyitására egy gomb szolgál, melynek neve „navigációs fiók kinyitása”.

Ezen gomb megtalálása azért egyszerű, mert  a Távszem szinte összes képernyőjén megtalálható,  és a könnyebb áttekinthetőség végett mindig  ez az első elem, amit a felhasználó pöccintő mozdulattal kijelölhet, ha elindul feltérképezni az adott képernyőt.

Amennyiben az említett gomb aktiválásra került, a képernyőolvasó bejelenti, hogy megnyílt egy menü, ebben szintén a megszokott pöccintő mozdulatokkal lehet választani  a távsegítség, az előzmények, az információ és a beállítások menüpontok közül.

Első menüpont: távsegítség.

Alapértelmezetten ezzel indul a Távszem, de a menüből bármikor át is lehet váltani  erre a részre, ha épp nem ez lenne az aktív.

Pöccintő mozdulatokkal információ kapható  arról, hogy elérhető-e a Távszem szolgáltatás, ha a „távszem elérhető” szöveg olvasható, akkor akár azonnal segítség is  kérhető  egy operátortól. Erre szolgál a „Távszem hívása” nevű gomb, ennek aktiválásakor a szoftver felveszi a kapcsolatot a Távszem központtal.

A folyamat alatt egy zene hallható, a szoftver pedig arról is tájékoztat, hogy az igénybevevő hányadik az esetleges várólistán.

Ha rendelkezésre áll egy szabad operátor, a hívás megkezdődik, erről szintén tájékoztat az alkalmazás.

A hívás ideje alatt az alábbi gombok láthatók a képernyőn, és fedezhetők fel pöccintő ujjmozdulattal:

Mikrofon kikapcsolása:  erre koppintva kikapcsolható a mikrofon, újbóli aktiválásakor pedig ismét működésbe hozható.

Kihangosítás: beállítható, hogy a telefon beszédhangszóróján, vagy a hangosabb, úgynevezett multimédiás hangszórón legyen hallható az operátor.

Pozíció küldése: aktív helymeghatározás esetén a Távszem elküldi az operátor részére a GPS koordinátákat, így meghatározható a felhasználó tartózkodási helye.

Hívás befejezése: ezzel bontható az aktuális hívás.

Hívás után megjelenik egy felület, amelyen lehetőség nyílik 1-től 5-ig értékelést küldeni a hívás minőségéről és a segítségnyújtás eredményességéről, ez fontos visszajelzés az MVGYOSZ és a Távszem  munkatársai részére.

Abban az esetben, ha a kapcsolat nem szokványosan szakad meg az operátor és a felhasználó között (lemerül a telefon, hívás érkezik be és azt a felhasználó fogadja, stb.), akkor a legközelebbi központ hívása során a rendszer felajánlja, hogy a felhasználó ugyan ahhoz az operátorhoz kerüljön vissza, akinél a hívás megszakadásakor volt. Igen, vagy nem válasz közül választhatunk. Amennyiben az igen gombot nyomjuk meg, akkor a kapcsolat létrejöttéig a telefonhívás során hallható búgó hang hallható.

Második menüpont: Előzmények.

Az előzmények menüpontban a korábbi hívások meghallgatása válik lehetővé.

A hívások időrendben jelennek meg, és elolvasható azok dátuma, valamint időpontja is, erre koppintva jelenik meg a Távszem lejátszó ablaka.

Itt a következő objektumok találhatók:

– Lejátszás: ez a gomb indítja a hanglejátszást.

– Állj: megszakítja a lejátszást.

– Pillanat állj: hatására szüneteltetésre kerül a folyamatban lévő lejátszás, újbóli lenyomásakor pedig folytatódik.

– Visszaugrás: ez a gomb 15 másodpercnyit visszateker, így újból meghallgatható, ami esetleg nem volt érthető.

Előreugrás: a gomb 15 másodpercet előrébb  léptet.

– Vissza: a lejátszási  felület elhagyására szolgál.

Harmadik menüpont: információ:

Itt néhány hasznos dokumentum tekinthető meg, úgy mint: súgó, gyakran feltett kérdések, általános szerződési feltételek. Ezek mindegyike a Távszem honlapján keresztül olvasható el, így az alkalmazás is oda navigálja el a felhasználót. Ezen menüpontban olvasható még a Távszem verziószáma is.

Negyedik menüpont: beállítások.

A beállítások menüpontban nyílik lehetőség kijelentkezni a Távszemből, elolvasni az alkalmazás  névjegyét, valamint beállítani, hogy a szoftver automatikusan bontsa-e le a folyamatban lévő hívást,

ha a felhasználó eközben az Androidos Vissza gombot aktiválja. Erről egy jelölőnégyzet gondoskodik.

Minden kedves felhasználónknak sok sikert kívánunk a Távszem szolgáltatás használatához!

© 2024 Távszem

b4st theme for WordPress