Negyed éves beszámoló a Távszem projektről

Hírek
2019-10-09
A hetedik negyedév a Távszem projekt talán legizgalmasabb időszaka volt. 2019 júliusában elindult a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka, így ez a negyedév elsősorban a szolgáltatás mindennapi működésének kialakításával telt.

A negyedév legnagyobb eseménye a projekten belül a július 16-án megtartott sajtónyilvános esemény volt, melyen ünnepélyes keretek között indítottuk útjára a Távszem szolgáltatás féléves nyilvános tesztidőszakát. Az esemény rendkívüli sajtóvisszhangot váltott ki, számos helyi és országos médium foglalkozott a szolgáltatással. Az ünnepélyes indulást az EMMI államtitkára, az irányító hatóság munkatársai és a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

A képen dr. Nagyné Berke Mónika látható, amint a Távszem alkalmazást mutatja be. Tőle balra dr. Nagy Sándor elnök úr, jobbra Fülöp Attila államtitkár úr. A háttérben kivetítve látható a Távszem alkalmazás kezelőfelülete.

A nyilvános tesztidőszak elindulásával egy időben elérhetővé vált a Távszem alkalmazás az Appstore-ban és a Play Áruházban is. Az operátorok ettől a naptól folyamatos műszakbeosztásban dolgoznak és a két ügyfélszolgálati munkatárs feladatai is jelentősen megsokasodtak. A negyedév lezárására gyakorlatilag sikerült teljesíteni a nyilvános tesztidőszak fél évére célul kitűzött indikátorokat: a teljes időszakra vállalt 3600 hívás helyett már szeptember végén több mint 4300 hívásnál jártunk, miközben még a 800 okostelefont kapó tesztelő alig több mint fele regisztrált a szolgáltatásba.


Folytatódott a projekt keretében tartós használatba adandó iPhone készülékek második körös közbeszerzése, melyben további 322 darab iPhone kerül kiosztásra. Szeptember végén lezárult a közbeszerzési eljárás, a nyertes ajánlattevővel októberben történik meg a szerződéskötés. Az iPhone-ok ezt követően kerülnek a tagegyesületekhez.


Az MVGYOSZ tagegyesületeire is sok feladat hárul a Távszem projekt sikeres megvalósítása érdekében. A negyedév folyamán kiosztásra került az első körben beszerzett 500 darab iPhone, a mentorok folyamatosan végezték az okostelefonok használatának betanítását, segítették a látássérült felhasználókat a regisztrációban és a szerződések megkötésében, illetve végezték az ehhez szükséges adminisztrációt. Emellett az egyesületeknél megtartandó utolsó körös Távszem tájékoztatók szervezése is megkezdődött, ezek többsége október és november során valósul meg. Ezeken az eseményeken a projekt szakmai megvalósítói azon látássérült egyesületi tagokkal találkoznak, akik a projekt támogatásával okostelefonhoz jutottak és így a Távszem szolgáltatás tesztelői lettek. A találkozók célja a felhasználói tapasztalatok és észrevételek becsatornázása, az esetleges fejlesztési ötletek összegyűjtése. Az első tapasztalatcserélő találkozót szeptember 30-án rendeztük meg Kaposváron.


A projekt utolsó időszakában összesen hét regionális szakmai workshopot rendezünk, melyek célja a döntéshozók, közszolgáltatók és partner szervezetek számára a Távszem bemutatása, illetve együttműködések kialakítása a szolgáltatás ismertté tétele és továbbfejlesztése érdekében. Szeptember folyamán három workshopot már megrendeztünk: Budapesten szeptember 12-én, Debrecenben és Kaposváron pedig szeptember 30-án.


Tovább folytatódott a Tavszem.hu honlap fejlesztése, létrejött a regisztrációs felület, illetve folyamatosan kerülnek fel a szolgáltatással kapcsolatos hírek, információk.


Ebben a negyedévben elsősorban a nyilvános tesztidőszak elindulása kapcsán számos sajtómegjelenést generáltunk. Hírt adott a Távszemről az MTV Híradója és Esély című magazinja, a Kossuth, az Infó és a Civil Rádió, a Karc-FM, a Magyar Hírlap és a Vas Népe, az MTI-nél kiadott sajtóközleményünket is számos online hírportál átvette. Egyre többen követik a Távszem Facebook oldalát is, melyen folyamatosan beszámolunk a projekt történéseiről csakúgy, mint az MVGYOSZ honlapján és elektronikus hírlevelében, valamint a Vakok Világa című hivatalos folyóiratban. Augusztustól az MVGYOSZ információs csatornáin és a Civil Rádió adásában folyamatosan jelennek meg interjúk a Távszem operátorokkal, hogy az érdeklődők a hangjukon túl jobban is megismerjék őket.


A Távszem projekt munkatársait támogató folyamatok egyes alkalmai is a tervezettnek megfelelően valósultak meg a negyedév során. A projektmenedzsment és a szakmai megvalósítók folyamatkísérő beszélgetéseken vesznek részt pszichológus vezetésével, az operátorok és a mentorok számára pedig rendszeres esetmegbeszélő alkalmakat biztosítunk.

Főbb híreink

Karbantartás miatt egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy 2021. szeptember 23-án 00:00 óra és 23:59 óra között a Távszem szolgáltatás technikai okok miatt szünetel.
2021-09-17

Második születésnapját ünnepli a Távszem

Pontosan két évvel ezelőtt, 2019. július 16-án kezdte meg nyilvános működését a látássérült emberek számára távoli segítségnyújtást biztosító szolgáltatás, a Távszem. Az MVGYOSZ által fenntartott szolgáltatás éjjel-nappal folyamatosan elérhető, és közel 1300 látássérült felhasználónak nyújt segítséget a mindennapokban.
2021-07-16

Egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a Távszem felhasználók figyelmét, hogy augusztus 25-én, kedd este 8 órától augusztus 26-án, szerda este 8 óráig technikai okok miatt szünetel a Távszem szolgáltatás. Ez idő alatt a Távszem nem lesz elérhető.
2020-08-24

Egyéves a Távszem

Egy évvel ezelőtt ezen a napon vette kezdetét a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka. Az évforduló apropóján most felidézzük a Távszem első évének legjelentősebb történéseit és legszebb pillanatait.
2020-07-16
Széchenyi infóblokk
×
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem
EFOP-1.1.5-17-2017-00001
Támogatás összege: 469.370.589 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.mvgyosz.hu
Az MVGYOSZ konzorciumi partnere a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.
EFOP1.1.5-17-2017-00006
Támogatás összege 300.000.000 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.skontakt.hu