Ismerjük meg a mentorok munkáját

Hírek
2020-02-07
Beszélgetés Berkó Norbert Távszem mentorral

A képen Berkó Norbert,Távszem mentor látható.

A sokéves közös ismeretségre való tekintettel tegező formát használok beszélgetésünk során.

- Kérlek, mondj magadról pár szót, mesélj mindennapjaidról, szabadidős tevékenységeidről, stb.

- Berkó Norbert vagyok, 34 éves, feleségemmel vidéken élünk Vác mellett. Van egy 3 éves kisfiunk és egy nemsokára 1 éves kislányunk.

A munka mellett a gyerekek nevelése minden időmet kitölti. Szeretek minden fizikai munkát, amit a kertes házban vakon el lehet végezni, ez kapcsol ki a szellemi tevékenység után. Vakvezető kutyával közlekedem, Stefivel, aki egy csokoládébarna labrador.

- Mi az, amit a személyiségedről fontosnak tartasz elmondani?

- Segítőkésznek tartom magam, örülök, ha átadhatom a tudásom, ezzel segítve másoknak abban, hogy könnyebben információhoz juthassanak ők is.

- Mi motivált, hogy mentorként is dolgozz?

- Úgy gondolom, hogy az Okosklub vezetése jó alapot adott ahhoz, hogy sikeresen oldjam meg a nyertes pályázók részéről felmerülő problémákat. Érdekelt a Távszem projektben való részvétel, és az, hogy segíthetek másoknak, mindig is fontos volt számomra.

- Tulajdonképpen mi a mentor feladata?

- A mentor feladata a segítségnyújtás minden iPhone-nal és Távszemmel kapcsolatos probléma megoldásában. A kapcsolattartás, a telefonok ellenőrzése, hogy rendeltetésszerűen vannak-e használva. Kapcsolattartás a Távszem vezetésével és az egyesület vezetésével is.

- Mik azok a témakörök, amiket a legnehezebb megtanítani az érdeklődőknek, és miért?

- A legnehezebb, mint mindenben, a kezdet. Ebben az esetben az iPhone használatához szükséges gesztusok, ujjmozdulatok megtanítását érzem a legnehezebbnek. Ha ezen a kezdeti szakaszon túl tudunk lépni, akkor minden könnyebben megy. Fontosnak tartom, hogy ha valaki iPhone-t használ, ami már több mint egy számítógép, akkor ne bemagolják a telefon azon részének használatát, amelyre nekik szükségük van, hanem egy adott helyzetben gondolkodva oldjanak meg szükséges feladatokat. Ha jön egy nagy operációs rendszer-frissítés, lehet, hogy bizonyos dolgokat másképp fognak hívni, esetleg kicsit máshol is lesznek funkciók, mint ahol azt esetleg tőlem tanulták. Ezért igyekszem olyan tudást átadni, amivel a váratlan helyzeteken is könnyebben sikerül úrrá lenni.

- Mennyi ideig tart egy-egy jelentkező oktatása?

- Ha az alapoktól kell kezdeni, akkor pár hónaptól akár 1 évig is tarthat, attól függően, hogy a jelentkezőnek milyenek a képességei, mennyit gyakorol otthon, stb.

- Kaptál-e már valamilyen visszajelzést a „tanítványoktól”?

- Igen. Sokan a mai napig is visszajárnak hozzám azok közül, akik 2017-ben kezdtek nálam, miután a szövetségnél kezdtem dolgozni. Sokan nagy örömmel használják a telefonjaikat, esetleg magabiztosabban a számítógépüket, és ennél nagyobb visszajelzést nem is várhatok, úgy gondolom.

- Hol és hogyan jelentkezhetnek nálad az érdeklődők?

- Az okosklub@mvgyosz.hu címen vagy a +36(30)505-8240-es telefonszámon várok minden új jelentkezőt.

További sikerekben gazdag mindennapokat, szorgalmas tanítványokat kívánunk!

Árvay Mária

Főbb híreink

A kijárási korlátozás idején is segít a Távszem

Talán soha nem volt még akkora szükségük a vak és gyengénlátó embereknek egy bármikor elérhető, ingyenes távsegítő szolgáltatásra, mint most, a járványügyi veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás idején. Ilyenkor nem csak nehezebb személyi segítséget hívni, de az idős vagy krónikus betegséggel élő látássérült személyek saját érdeke is, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak. Ebben a helyzetben sokszor jöhet jól az online segítségnyújtás.
2020-03-27

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Mali Attila Távszem mentorral
2020-03-13

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Móricz Ádám Távszem mentorral
2020-03-13

A SozialMarie társadalmi innovációs díj 2020-as jelöltjei között a Távszem

A SozialMarie pályázatán azokat a projekteket díjazzák, melyek egy-egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport életminőségének javítását támogatják innovatív eszközökkel és közösségi megoldásokkal. Idén az MVGYOSZ Távszem szolgáltatása is a jelöltek között van.
2020-02-25