Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

Hírek
2019-07-12
2019 áprilisában állt munkába az MVGYOSZ-nél az a 15 fő, akikből június végére képzett Távszem operátorok és ügyfélszolgálati munkatársak lettek. Ők már javában biztosítják a Távszem szolgáltatást, vagyis intézik a felhasználók regisztrációját, és ami talán ennél is izgalmasabb: a távolból helyettünk látnak. A Távszemet már használó olvasóinknak a hangjuk és a nevük már ismerős lehet, ha pedig ennél többre is kíváncsiak velük kapcsolatban, akkor jó hírünk van: decemberig mindannyian bemutatkoznak önöknek.

Beszélgetés Molnár Anikó Távszem operátorral

A képen Molnár Anikó, Távszem operátor látható.

- Kérem, meséljen egy pár szót magáról, szabadidős tevékenységeiről stb.

- Üdvözlök minden kedves olvasót! Molnár Anikónak hívnak, eredetileg debreceni vagyok, most lesz lassan egy éve, hogy Budapestre költöztem. Szakmám szerint idegenforgalmi szakmenedzser a végzettségem, ám az élet sok területén megfordultam már munkaügyben, de leginkább a kereskedelemben dolgoztam eladóként, később pedig üzletvezetőként. Szabadidőmben szeretek a barátaimmal találkozni, társaságban lenni, amikor az énidőmet töltöm, akkor pedig sorozatokat nézek, olvasok, verseket írok. Szeretek nyelveket tanulni, hobbi szinten japánt tanulok jelenleg. A napjaimat pedig kávé és zene nélkül – ugyebár – el sem tudnám képzelni.

- Mi motiválta önt, hogy a Távszemnél helyezkedjen el?

- Egy jó barátom hívta fel a figyelmemet az álláshirdetésre, mert úgy gondolta nekem való feladat. Empatikus vagyok, ami úgy gondolom minden szempontból fontos az életben, de ennél a munkánál kifejezetten. Mivel szeretek emberekkel foglalkozni, embereknek segíteni és kommunikálni, örültem, hogy találtam egy olyan lehetőséget, ahol a mindennapi munkaórák úgy telnek el, hogy közben ténylegesen megkönnyíthetem mások mindennapjait.

- A szakmai képzés alkalmából szerzett-e személyre szóló, életét meghatározó élményeket?

- Elég sokrétű, széleskörű oktatáson vettünk részt, amin hasznos ismereteket, és nem mindennapi élményeket szereztünk, de ami számomra talán a legmeghatározóbb volt, az a Láthatatlan kiállítás, ahol ténylegesen belecsöppentünk egy látássérült mindennapjaiba. Amikor a vaksötétben elindultunk, az első két perc nekem furcsa volt, szerintem már akkorára nyitottam a szemeimet, mint az arcom, és még mindig nem láttam semmit, ezáltal lényeges tapasztalatokat szerezve sétáltam ki a komfortzónámból.

- Vakos rendezvényeken vett-e részt, s melyik állt közel önhöz?

- Több ilyen rendezvényen vettem már részt. Számomra a Séta a vakvezető kutyákért (Loyalty is Royalty) volt az, amit leginkább kiemelnék.

- Munkája közben mennyire hatékony a látássérült felekkel történő együttműködés?

- Úgy érzem hatékony, és igyekszem is mindent megtenni azért, hogy így legyen. A kamera kezelése okozhat átmeneti nehézséget mind a hívó számára, kommunikáció és irányítás szempontjából pedig az én számomra is, de megtalálva a közös hangot, ezen aránylag hamar át lehet lendülni. Adódhatnak váratlan helyzetek, de szerencsére még nem volt arra példa, hogy kölcsönös odafigyeléssel ezt ne tudtuk volna megoldani.

- Egy műszakban hányan dolgoznak együtt?

- Az változó, többnyire hárman vagy négyen.

- Milyen céljai vannak a közeljövőt illetően?

- Terveim közt szerepel munka mellett még továbbtanulni. Érdekel a pszichológia, az asztrológia, a marketing, valamint a korábban említett japán nyelv.

Munkájához és későbbi tanulmányaihoz sok sikert, kitartást kívánunk!

Árvay Mária

Főbb híreink

Karbantartás miatt egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy 2021. szeptember 23-án 00:00 óra és 23:59 óra között a Távszem szolgáltatás technikai okok miatt szünetel.
2021-09-17

Második születésnapját ünnepli a Távszem

Pontosan két évvel ezelőtt, 2019. július 16-án kezdte meg nyilvános működését a látássérült emberek számára távoli segítségnyújtást biztosító szolgáltatás, a Távszem. Az MVGYOSZ által fenntartott szolgáltatás éjjel-nappal folyamatosan elérhető, és közel 1300 látássérült felhasználónak nyújt segítséget a mindennapokban.
2021-07-16

Egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a Távszem felhasználók figyelmét, hogy augusztus 25-én, kedd este 8 órától augusztus 26-án, szerda este 8 óráig technikai okok miatt szünetel a Távszem szolgáltatás. Ez idő alatt a Távszem nem lesz elérhető.
2020-08-24

Egyéves a Távszem

Egy évvel ezelőtt ezen a napon vette kezdetét a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka. Az évforduló apropóján most felidézzük a Távszem első évének legjelentősebb történéseit és legszebb pillanatait.
2020-07-16
Széchenyi infóblokk
×
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem
EFOP-1.1.5-17-2017-00001
Támogatás összege: 469.370.589 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.mvgyosz.hu
Az MVGYOSZ konzorciumi partnere a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.
EFOP1.1.5-17-2017-00006
Támogatás összege 300.000.000 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.skontakt.hu