Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

Hírek
2019-07-12
2019 áprilisában állt munkába az MVGYOSZ-nél az a 15 fő, akikből június végére képzett Távszem operátorok és ügyfélszolgálati munkatársak lettek. Ők már javában biztosítják a Távszem szolgáltatást, vagyis intézik a felhasználók regisztrációját, és ami talán ennél is izgalmasabb: a távolból helyettünk látnak. A Távszemet már használó olvasóinknak a hangjuk és a nevük már ismerős lehet, ha pedig ennél többre is kíváncsiak velük kapcsolatban, akkor jó hírünk van: decemberig mindannyian bemutatkoznak önöknek.

Beszélgetés Kovács Kinga Távszem operátorral

A képen Kovács Kinga Emese, Távszem operátor látható.

- Kérem, meséljen egy pár szót magáról, szabadidős tevékenységeiről, stb.!

- Kovács Kinga Emese vagyok, 21 éves. Ápolónői végzettséggel rendelkezem, ebből kifolyólag mindig is közel éreztem magam az emberekhez és a mai napig örömmel tölt el, ha segítséget nyújthatok valakinek. Egyik hobbim az olvasás, legjobban a fantasy könyveket kedvelem. Két cicám és egy kutyám van, a cicák állandó játékot igényelnek, a kutyával pedig sokat sétálunk kikapcsolódásképp.

- Mi motiválta önt, hogy a Távszemnél helyezkedjen el?

- Az anyukám a szövetségnél dolgozik, a rendezvényeken büfésként eddig is többször dolgoztam. Így volt alkalmam megismerni a látássérültek mindennapi gondjait. Baráti kapcsolataim is lettek, ezért nagy örömet jelent nekem, hogy segíteni tudok.

- Részesült-e olyan élményben a képzés során, mely megérintette önt, vagy valamiért fontos mozzanat volt az életében?

- A helyzetgyakorlatos oktatások során kiderültek olyan problémák, amik egy látó számára természetesek. Például, hogy mennyire nehéz lehet látás nélkül enni, inni, nem is gondol rá az ember, hogy nem találja vakon a száját egy szívószállal. De egyszerűen egyenesen menni is lehetetlen feladatnak tűnik.

- Valamikor úgy érezzük, kínos segítséget kérni. Került-e ön olyan kellemetlen helyzetbe, amikor jókor jött a segítség? Mi volt az?

- Igen, előfordult, hogy egy számomra kellemetlen helyzetbe kerültem. Például állt a sor a pénztárnál egy szupermarketben és hiányzott még 15 Ft a végösszegből, de nem volt már nálam annyi apró. Pár percig keresgéltem még a pénztárcámban, de csak nem találtam. Közben éreztem, hogy a pénztáros és a többi sorban álló is nyugtalankodik, mire a mögöttem álló úr mosolyogva odaadta a még hiányzó összegű aprót és hozzáfűzte, hogy ne érezzem magam rosszul, bárkivel előfordulhat.

- Munkája során történt-e vicces, humoros eset?

- Az egyik hívó fél olyan kérdést tett fel, amihez a szobában kellett körbenézni a kamerával. Nem vette észre, hogy a háttérben tartózkodott valaki, aki csak alsónadrágot viselt. Jeleztem a hívó félnek, de szerencsére humorral kezelte a dolgot.

- Egy beszélgetés időtartama korlátozott?

- Igen. Egy hívás maximum időtartamát 20 percben állapítottuk meg. Ha ez idő alatt nem sikerült az adott problémát megoldani, amivel a látássérült személy felhívott minket, és tudjuk, kellene még pár perc, hogy eredményesen befejezzük a segítségnyújtást, akkor túlléphető ez az időkeret.

- Minden operátornak kell éjszakai műszakot is vállalni, pl. kisgyerekeseknek is?

- Nem. A beosztásunkat illetően nagyon rugalmasak és segítőkészek a főnökségnél. A messziről bejáróknak és/vagy kisgyerekeseknek nem kell éjszakai műszakot vállalniuk, ha nem szeretnének.

- Milyen céljai vannak a közeljövőt illetően?

- Terveimben mindenképp szerepel a továbbtanulás. Pár évet adok magamnak, amíg eldöntöm, hogy az egészségügy mely területén szeretnék dolgozni.

Terveihez és munkájához sok sikert kívánunk!

 

Árvay Mária

Főbb híreink

A kijárási korlátozás idején is segít a Távszem

Talán soha nem volt még akkora szükségük a vak és gyengénlátó embereknek egy bármikor elérhető, ingyenes távsegítő szolgáltatásra, mint most, a járványügyi veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás idején. Ilyenkor nem csak nehezebb személyi segítséget hívni, de az idős vagy krónikus betegséggel élő látássérült személyek saját érdeke is, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak. Ebben a helyzetben sokszor jöhet jól az online segítségnyújtás.
2020-03-27

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Mali Attila Távszem mentorral
2020-03-13

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Móricz Ádám Távszem mentorral
2020-03-13

A SozialMarie társadalmi innovációs díj 2020-as jelöltjei között a Távszem

A SozialMarie pályázatán azokat a projekteket díjazzák, melyek egy-egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport életminőségének javítását támogatják innovatív eszközökkel és közösségi megoldásokkal. Idén az MVGYOSZ Távszem szolgáltatása is a jelöltek között van.
2020-02-25