Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

Hírek
2019-12-14
2019 áprilisában állt munkába az MVGYOSZ-nél az a 15 fő, akikből június végére képzett Távszem operátorok és ügyfélszolgálati munkatársak lettek. Ők már javában biztosítják a Távszem szolgáltatást, vagyis intézik a felhasználók regisztrációját, és ami talán ennél is izgalmasabb: a távolból helyettünk látnak. A Távszemet már használó olvasóinknak a hangjuk és a nevük már ismerős lehet, ha pedig ennél többre is kíváncsiak velük kapcsolatban, akkor jó hírünk van: decemberig mindannyian bemutatkoznak önöknek.

Beszélgetés Viczián Attiláné Távszem operátorral

A képen Viczián Attiláné, Távszem operátor látható.

- Kérem, mondjon pár szót magáról, érdeklődési köréről, szabadidős tevékenységeiről, stb.

- Köszöntöm a kedves olvasókat! Viczián Attiláné Tímea vagyok. Vendéglátás és kereskedelmi ismereteket tanultam, ezeken a területeken dolgoztam. Szabadidőmet a családommal és a barátaimmal töltöm. Két gyerek büszke anyukája vagyok. Szeretek zenét hallgatni, kertészkedni, horgászni. 

- Mi az, amit a személyiségéről fontosnak tart elmondani?

- Optimista, empatikus, vidám, az új ismeretek felé nyitott személyiségnek tartom magam. Nehezebb élethelyzetekben megkeresem a belső motivációmat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni. Ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erős, én-motiváló jövőkép kialakítása.

- Mi motiválta önt, hogy a Távszemnél helyezkedjen el?

- Az unokahúgom vak. Több alkalommal segíthettem neki videóhíváson keresztül. Ez motivált abban, hogy jelentkeztem operátornak. Nagyon örültem, hogy kiválasztottak a munkára, és így szervezett keretek között tehetek azért, hogy a látássérült embereknek könnyebb legyen a hétköznapi életük.

- A szakmai képzés alkalmából szerzett-e személyre szóló, életét meghatározó élményeket?

- Ahhoz, hogy ezt a feladatot szakszerűen tudjam végezni, érzékenyítésen és különböző szakmai képzéseken vettem részt. Ezeken számos hasznos ismeretet és élményt kaptam. Számomra különleges volt a Vakvezetőkutya-kiképző Központban tett látogatás. Szerintem, a tanulási folyamat továbbra is tart, mert a gyakorlatban új tapasztalatokat szereztem.

- „Egy bizonyos életkor után már nem az a fontos, hogy nekünk kik segítenek, hanem az, hogy mi hogyan válhatunk mások segítőivé.” (Boldizsár Ildikó) Mi jut erről eszébe?

- Bizonyos kor után arra jöttem rá, hogy segíteni rengeteg módon lehet. De vajon hogyan tudunk jól segíteni? Fontos, hogy megfontoltan és szakszerűen tegyük ezt, hiszen a nem megfelelő odafigyeléssel a legjobb szándékunk ellenére is árthatunk.

- Az esetleges lelkileg megterhelő időszakokat hogyan tudja kezelni?

- A mentális és érzelmi rugalmasság alapvető egy kiegyensúlyozott élethez. Igyekszem a mindennapokat kiegyensúlyozottan megélni.

Az esetmegbeszélő tréningeken megbeszéljük a nehezebb hívásokat. Természetesen a titoktartás és a személyiségi jogok sérelme nélkül. Számomra ez segít.

- Kapott már visszajelzéseket a Távszem felhasználóktól?

- A felhasználók nagyon kedvesek, barátságosak, és együttműködőek. Lelkesek és örömmel használják a Távszemet.

- Mit üzen az olvasóknak?

- Köszönöm szépen, hogy elolvassák a bemutatkozásomat. Jó egészséget és kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok!

Köszönöm a beszélgetést! További sikeres és eredményes mindennapokat, valamint kellemes ünnepeket kívánunk az olvasók nevében is!

Árvay Mária

Főbb híreink

A kijárási korlátozás idején is segít a Távszem

Talán soha nem volt még akkora szükségük a vak és gyengénlátó embereknek egy bármikor elérhető, ingyenes távsegítő szolgáltatásra, mint most, a járványügyi veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás idején. Ilyenkor nem csak nehezebb személyi segítséget hívni, de az idős vagy krónikus betegséggel élő látássérült személyek saját érdeke is, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak. Ebben a helyzetben sokszor jöhet jól az online segítségnyújtás.
2020-03-27

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Mali Attila Távszem mentorral
2020-03-13

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Móricz Ádám Távszem mentorral
2020-03-13

A SozialMarie társadalmi innovációs díj 2020-as jelöltjei között a Távszem

A SozialMarie pályázatán azokat a projekteket díjazzák, melyek egy-egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport életminőségének javítását támogatják innovatív eszközökkel és közösségi megoldásokkal. Idén az MVGYOSZ Távszem szolgáltatása is a jelöltek között van.
2020-02-25