Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

Hírek
2019-12-14
2019 áprilisában állt munkába az MVGYOSZ-nél az a 15 fő, akikből június végére képzett Távszem operátorok és ügyfélszolgálati munkatársak lettek. Ők már javában biztosítják a Távszem szolgáltatást, vagyis intézik a felhasználók regisztrációját, és ami talán ennél is izgalmasabb: a távolból helyettünk látnak. A Távszemet már használó olvasóinknak a hangjuk és a nevük már ismerős lehet, ha pedig ennél többre is kíváncsiak velük kapcsolatban, akkor jó hírünk van: decemberig mindannyian bemutatkoznak önöknek.

Beszélgetés Viczián Attiláné Távszem operátorral

A képen Viczián Attiláné, Távszem operátor látható.

- Kérem, mondjon pár szót magáról, érdeklődési köréről, szabadidős tevékenységeiről, stb.

- Köszöntöm a kedves olvasókat! Viczián Attiláné Tímea vagyok. Vendéglátás és kereskedelmi ismereteket tanultam, ezeken a területeken dolgoztam. Szabadidőmet a családommal és a barátaimmal töltöm. Két gyerek büszke anyukája vagyok. Szeretek zenét hallgatni, kertészkedni, horgászni. 

- Mi az, amit a személyiségéről fontosnak tart elmondani?

- Optimista, empatikus, vidám, az új ismeretek felé nyitott személyiségnek tartom magam. Nehezebb élethelyzetekben megkeresem a belső motivációmat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni. Ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erős, én-motiváló jövőkép kialakítása.

- Mi motiválta önt, hogy a Távszemnél helyezkedjen el?

- Az unokahúgom vak. Több alkalommal segíthettem neki videóhíváson keresztül. Ez motivált abban, hogy jelentkeztem operátornak. Nagyon örültem, hogy kiválasztottak a munkára, és így szervezett keretek között tehetek azért, hogy a látássérült embereknek könnyebb legyen a hétköznapi életük.

- A szakmai képzés alkalmából szerzett-e személyre szóló, életét meghatározó élményeket?

- Ahhoz, hogy ezt a feladatot szakszerűen tudjam végezni, érzékenyítésen és különböző szakmai képzéseken vettem részt. Ezeken számos hasznos ismeretet és élményt kaptam. Számomra különleges volt a Vakvezetőkutya-kiképző Központban tett látogatás. Szerintem, a tanulási folyamat továbbra is tart, mert a gyakorlatban új tapasztalatokat szereztem.

- „Egy bizonyos életkor után már nem az a fontos, hogy nekünk kik segítenek, hanem az, hogy mi hogyan válhatunk mások segítőivé.” (Boldizsár Ildikó) Mi jut erről eszébe?

- Bizonyos kor után arra jöttem rá, hogy segíteni rengeteg módon lehet. De vajon hogyan tudunk jól segíteni? Fontos, hogy megfontoltan és szakszerűen tegyük ezt, hiszen a nem megfelelő odafigyeléssel a legjobb szándékunk ellenére is árthatunk.

- Az esetleges lelkileg megterhelő időszakokat hogyan tudja kezelni?

- A mentális és érzelmi rugalmasság alapvető egy kiegyensúlyozott élethez. Igyekszem a mindennapokat kiegyensúlyozottan megélni.

Az esetmegbeszélő tréningeken megbeszéljük a nehezebb hívásokat. Természetesen a titoktartás és a személyiségi jogok sérelme nélkül. Számomra ez segít.

- Kapott már visszajelzéseket a Távszem felhasználóktól?

- A felhasználók nagyon kedvesek, barátságosak, és együttműködőek. Lelkesek és örömmel használják a Távszemet.

- Mit üzen az olvasóknak?

- Köszönöm szépen, hogy elolvassák a bemutatkozásomat. Jó egészséget és kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok!

Köszönöm a beszélgetést! További sikeres és eredményes mindennapokat, valamint kellemes ünnepeket kívánunk az olvasók nevében is!

Árvay Mária

Főbb híreink

Karbantartás miatt egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy 2021. szeptember 23-án 00:00 óra és 23:59 óra között a Távszem szolgáltatás technikai okok miatt szünetel.
2021-09-17

Második születésnapját ünnepli a Távszem

Pontosan két évvel ezelőtt, 2019. július 16-án kezdte meg nyilvános működését a látássérült emberek számára távoli segítségnyújtást biztosító szolgáltatás, a Távszem. Az MVGYOSZ által fenntartott szolgáltatás éjjel-nappal folyamatosan elérhető, és közel 1300 látássérült felhasználónak nyújt segítséget a mindennapokban.
2021-07-16

Egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a Távszem felhasználók figyelmét, hogy augusztus 25-én, kedd este 8 órától augusztus 26-án, szerda este 8 óráig technikai okok miatt szünetel a Távszem szolgáltatás. Ez idő alatt a Távszem nem lesz elérhető.
2020-08-24

Egyéves a Távszem

Egy évvel ezelőtt ezen a napon vette kezdetét a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka. Az évforduló apropóján most felidézzük a Távszem első évének legjelentősebb történéseit és legszebb pillanatait.
2020-07-16
Széchenyi infóblokk
×
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem
EFOP-1.1.5-17-2017-00001
Támogatás összege: 469.370.589 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.mvgyosz.hu
Az MVGYOSZ konzorciumi partnere a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.
EFOP1.1.5-17-2017-00006
Támogatás összege 300.000.000 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.skontakt.hu